Skip to main content
Gebouwbezetting na Corona

Gezonde en effectieve gebouwbezetting

Na al het thuiswerken hebben medewerkers en studenten steeds meer behoefte aan fysieke lessen of overleg. Ook voor creativiteit in grote groepen is dat nog altijd de beste manier. Vandaar dat onze gebouwen langzaamaan weer beter bezet zullen zijn. Het is van groot belang dat dit op een gezonde en effectieve wijze gebeurt. Smartility biedt houvast.

Factoren binnenklimaat belangrijker dan ooit

Comfortabel én gezond

Smartility, ofwel: slimme utiliteit. Dat zorgt ervoor dat de installaties in een gebouw voor jou werken in plaats van andersom. Een technologische ontwikkeling die maakt dat ónze gebouwen steeds slimmer worden. Verzamelde data en realtime inzichten die constante analyse mogelijk maken, laten zien wat in een gebouw gebeurt. Zonder meningen, aannames of gevoelens, maar puur op basis van concrete data. Duurzaamheid, veiligheid en productiviteit nemen zienderogen toe.

CRITERIA

Waar moet ik opletten?

Weten wat van belang is voor een comfortabel én gezond binnenklimaat? Inventariseer de volgende zaken eens:

 

  • Is de ruimte bedoeld voor het aantal personen dat er daadwerkelijk gebruik van maakt?
  • Is het ventilatievoud (het berekende aantal keren per uur dat een ruimte van verse lucht wordt voorzien) in de ruimte goed? En is het percentage verse ten opzichte van gerecirculeerde lucht oké?
  • Bevat de ruimte zowel toevoer als afzuiging?
  • Wat is de status van de filters uit bijvoorbeeld de luchtbehandelingskast? Hoe vaak worden deze vernieuwd? Kent de installatie een vuilfiltermelder?
  • Wat is de temperatuur in combinatie met de vochtigheid van de binnenruimte (cruciaal om de overlevingskansen van virussen te minimaliseren)?
  • Wat is het kooldioxideniveau (CO2) in de binnenruimte?
  • Is er kans op legionella in drinkwaterleidingen? Ofwel: is het koude water boven de 25°C?
  • Zijn de posities van ventilatie (toevoer en retour) afgestemd op de nieuwe 1,5 meterregel?
Hoe doen wij dit?

Grip op luchtkwaliteit

Als een gebouw een wisselende of extreem lage bezetting heeft gekend, is er altijd kans op legionellabesmetting. Gevolg: veiligheidsrisico’s voor gebruikers. Kranen, toiletten en douches zijn immers minder gebruikt; er is minder water doorheen gestroomd. Daardoor kan de legionellabacterie zich ontwikkelen. Maar ook andere bacteriën kunnen in concentratie toenemen en de waterkwaliteit in negatieve zin beïnvloeden.

Slim huisvesten

Wat kan Smartility voor jou betekenen?

Goede ventilatie is van belang voor een gezond binnenklimaat. Én het helpt om de overdracht van luchtweginfecties (zoals COVID-19) te beperken. Smartility kan hierbij ondersteunen! Het systeem:

 

  • geeft inzicht wanneer op drinkwaterleidingen een hoge kans op legionella bestaat.
  • attendeert facilitair medewerkers (zoals schoonmaakdiensten) actief op een hoge legionellakans. Leidingen worden zo alleen doorgespoeld als dat noodzakelijk is. Dat voorkomt verspilling van water.
  • controleert waterleidingen op de installatie. Regelt bij essentiële drinkwaterleidingen de algemene waterkwaliteit via monsterafname waardoor maatregelen genomen kunnen worden.

 

Tips

  • Voorkom waterverneveling tijdens het spoelen (gebruik bijvoorbeeld brandslanghaspels uitsluitend waar ze voor bedoeld zijn).
  • Verminder onnodige schoonmaak.
Download onze brochure

Meer weten?

Neem gerust contact op met Leonie, zij vertelt graag meer over de mogelijkheden van Smartility!
l.meuwszen@bi-smart.nl
06 – 38 42 49 02

Mail Leonie!