Skip to main content
Gebouwbezetting na Corona

Gezonde en effectieve gebouwbezetting

Na al het thuiswerken hebben medewerkers en studenten steeds meer behoefte aan fysieke lessen of overleggen. Zeker als je creatief bezig wilt zijn met een grotere groep, is elkaar opzoeken nog steeds de beste manier. Vandaar dat de aankomende periode ook onze gebouwen weer beter bezet zullen worden als de afgelopen tijd. Het is dan ook van groot belang om te zorgen voor een gezonde en effectieve gebouwbezetting, Smartility kan hierbij ondersteunen.

Factoren binnenklimaat belangrijker dan ooit

Comfortabel én gezond

Om veilig en productief te kunnen werken, kunnen installaties voor je werken in plaats van andersom. Deze technologische ontwikkeling in combinatie met de door ons verzamelde data, hebben ervoor gezorgd dat onze gebouwen steeds slimmer worden. Gebruikers kunnen het pand beter faciliteren en zijn hiermee voorbereid op de toekomst. Dankzij real-time inzichten, kunnen wij constant blijven analyseren wat er daadwerkelijk gebeurd in een gebouw. Zonder meningen, aannames of gevoelens, maar puur op basis van concrete data. Wij noemen dit Smartility; slimme utiliteit!

CRITERIA

Waar moet ik opletten?

Welke factoren zijn van belang voor een comfortabel én gezond binnenklimaat? Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande punten:

 • Is de ruimte bedoeld voor het aantal personen dat  ook daadwerkelijk gebruik maakt van de ruimte?
 • Is het ventilatievoud van de ruimte goed? Is het percentage verse versus gerecirculeerde lucht dat in de ruimte aanwezig is goed?
 • Zit er zowel toevoer als afzuiging in de ruimte?
 • Wat is de status van de filters, uit bijvoorbeeld de luchtbehandelingkast, en hoe vaak worden deze vernieuwd? Zit er een vuilfiltermelding op de installatie?
 • Wat is de temperatuur in combinatie met de vochtigheid van binnenruimte (cruciaal om de overlevingskansen van virussen te minimaliseren)?
 • Wat is het niveau van kooldioxide (CO2) in de binnenruimte?
 • Is er kans op legionella in drinkwaterleidingen? Oftewel is koudwater boven de 25°C?
 • Zijn de posities van ventilatie (toevoer- en retour) afgestemd op de nieuwe indeling op 1,5 meter?
Hoe doen wij dit?

Grip op luchtkwaliteit

Wanneer de gebouwen na een wisselende bezetting of zelfs extreem lage bezetting weer in gebruik genomen wordt, is het raadzaam om stil te staan bij eventuele kans op legionellabesmetting. De verlaagde gebouwbezetting zorgt ervoor dat het waterverbruik aanzienlijk minder is, waarbij o.a. kranen, toiletten en douches minder gebruikt zijn en er legionellabacteriën kunnen zijn ontstaan. Met als gevolg dat de veiligheidsrisico’s voor de gebruikers toeneemt, maar ook dat andere bacteriën in concentratie toenemen waardoor de waterkwaliteit dusdanig negatief beïnvloed wordt.

Slim huisvesten

Wat kan Smartility betekenen in de praktijk?

Goede ventilatie is van belang voor een gezond binnenklimaat. Ventilatie helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. Smartility kan hierbij ondersteunen! Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande voordelen;

 • Inzicht geven wanneer op drinkwaterleidingen een hoge kans bestaat op legionella.
 • Actief facilitair medewerkers (zoals schoonmaakdienst) attenderen op een hoge kans van legionella, waarbij leidingen doorgespoeld worden alleen wanneer dit gevraagd wordt. Verspilling van het wekelijks doorspoelen van drinkwaterleidingen wordt hiermee verminderd.
 • Controle waterleidingen op installatie. Bij essentiële drinkwaterleidingen de algemene waterkwaliteit (monsterafname) regelen. Afhankelijk van de resultaten van de monstername kunnen verschillende aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn.
 • Voorkom tijdens het spoelen verneveling van het water (gebruik o.a. brandslanghaspels alleen voor het doel, waardoor verneveling van water verkleind wordt).
 • Verminder onnodige schoonmaak.
Download onze brochure

Meer weten?

Neem gerust contact op met Leonie, zij vertelt graag meer over de mogelijkheden van Smartility!
l.meuwszen@bi-smart.nl
06 – 38 42 49 02

Mail Leonie!